Aandoeningen

Allergische rhinitis en conjunctivitis

 

Verstopte neus, niesbuien en gezwollen ogen zijn de belangrijkste symptomen van allergische rhinitis en conjunctivitis.

Verstopte neus, lopende neus en niezen

Allergische rhinitis is een ontsteking van het neusslijmvlies. Ze wordt veroorzaakt door stoffen die het lichaam ten onrechte als schadelijk beschouwt. Vaak zijn dat pollen (bij hooikoorts), huisstofmijt, haar van huisdieren of schimmels.

Bij contact met deze allergene stoffen komt een immuunreactie op gang. Die lokt de bekende allergische symptomen uit: verstopte neus, lopende neus en niesbuien.

Irritatie en jeuk aan de ogen

Allergische rhinitis gaat vaak gepaard met irritatie van de keel en de ogen en - in het geval van hooikoorts – soms ook allergische conjunctivitis. De oogleden zijn dan gezwollen, de ogen zijn rood en tranen.

Allergische rhinitis en conjunctivitis: welke behandelingen bestaan er?

 

  • Probeer in de eerste plaats het contact met de allergenen te vermijden als dat kan. Gebruik beddengoed van synthetisch textiel, stofzuig de grond en de matras regelmatig, was de lakens op 60° en lucht regelmatig om de aanwezigheid van huisstofmijt te verminderen.
  • Er bestaan ook ontstekingswerende geneesmiddelen . een éérste groep worden antihistaminica genoemd omdat ze de vrijzetting van histamine beletten, dat is een van de stoffen die de allergische reactie uitlokken. Deze geneesmiddelen kunnen via de mond worden genomen, als druppels voor de ogen of als neusspray.
  • Daarnaast heeft men ook neussprays op basis van corticoïden om de ontsteking te lijf te gaan. Na enkele dagen gaat de verstopte neus weer open en vermindert de neusafscheiding. De sprays mogen wel maar voor een korte periode worden gebruikt.

 

Ontsteking: verdedigingsreactie van het lichaam op een aanval van een lichaamsvreemde stof die roodheid, een warm gevoel en zwelling veroorzaakt