Aandoeningen

Anafylaxie

Anafylaxie, ook anafylactische shock genoemd, is een allergische reactie van het lichaam die ernstig of zelfs fataal kan zijn. Het treedt op wanneer uw immuunsysteem reageert op een stof (allergeen). De reactie kan plaatsvinden in het gehele lichaam en gebeurt meestal binnen enkele minuten na contact met de stof, een reactie na enkele uren is echter ook mogelijk.

Symptomen anafylactische shock

De symptomen van een anafylactische shock kunnen bestaan uit:

  • Huid: jeuk, roodheid, huiduitslag of netelroos (galbulten) en zwellingen (angio-oedeem).
  • Ogen: tranen, jeuk, roodheid en zwelling rond de ogen.
  • Neus en mond: loopneus of verstopte neus, niezen, gezwollen tong of een metaalsmaak in de mond.
  • Longen en keel: heesheid, hoesten, beklemd gevoel op de borst, zwaar (piepend) ademen, gevoel van verstikking.
  • Hart en bloedsomloop: zwakte, duizeligheid, flauwvallen, trage, snelle of onregelmatige hartslag en een lage bloeddruk. 
  • Spijsvertering: misselijkheid en braken, buikkrampen of diarree.

Bij een zeer ernstige vorm van anafylaxie zijn er vaak geen waarschuwende symptomen en kan een persoon plotseling instorten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na een insectenbeet.

Oorzaken van anafylaxie

Er zijn vele stoffen (reactiestarters) die kunnen leiden tot anafylaxie. Vaak is verder onderzoek nodig om de oorzaak te achterhalen. Contacteer daarom altijd een arts bij twijfel.

Enkele gebruikelijke reactiestarters zijn:

  • Voeding: eieren, koemelk, pinda’s en noten, vis, tarwe en soja, schaaldieren, kruiden of fruit.
  • Medicijnen: antibiotica, pijnstillers, koortswerende middelen en contraststoffen voor radiologisch onderzoek.
  • Insectenbeten: gif van stekende insecten als bijen, horzels, wespen en vuurmieren.
  • Latex: handschoenen, ballonnen, condooms, medische producten en sportapparatuur.

Anafylaxie behandelen

Een anafylactische shock dient zo snel mogelijk behandeld te worden. Adrenaline (epinefrine) is  hierin vaak de eerste keuze. Het verlicht de gevaarlijkste symptomen van anafylaxie zoals een lage bloeddruk en ademhalingsmoeilijkheden.

Om anafylaxie te voorkomen, dient u te weten waarvoor u allergisch bent. Deze stoffen moet u te allen tijde vermijden (vraag  naar ingrediënten van bereidde gerechten). Daarnaast moet u weten hoe u een anafylactische shock kan herkennen. Zorg ook dat u altijd de voor behandeling benodigde middelen bij de hand hebt en de houdbaarheidsdatum daarvan niet is overschreden.

Vertel vrienden, familie en collega’s over uw allergie en hoe zij de symptomen van anafylaxie kunnen herkennen. Toon ze ook waar ze de benodigde middelen voor behandeling kunnen vinden en hoe ze deze bij u moeten toedienen.