Aandoeningen

Genitale wratten

Genitale wratten behoren tot de vaakst voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen. Maar ook al zijn ze meestal goedaardig, ze zorgen niettemin voor nogal wat ongemak.

Wat zijn genitale wratten?

Condylomata, vijgwratten of hanenkammen zijn allemaal namen voor één en dezelfde ziekte: genitale wratten. Deze verschijnen gewoonlijk onder de vorm van roze of grijsachtige huidafwijkingen die er een beetje uitzien als een bloemkool of hanenkam. Ze komen voor op de uitwendige geslachtsorganen (schaamstreek, penis, teelballen), bij de ingang van de vagina en de anus, in de plasbuis en op de baarmoederhals. Genitale wratten verschijnen drie weken tot een jaar na de besmetting. In de meeste gevallen zijn ze goedaardig en ontwikkelen ze zich zelden tot een kankergezwel.

Hoe worden genitale wratten overgebracht?

Genitale wratten worden veroorzaakt door bepaalde types van het humaan papillomavirus (HPV). Genitale wratten zijn bijzonder besmettelijk en worden meestal overgedragen tijdens seksuele betrekkingen. Ze komen het vaakst voor bij 20 tot 25-jarigen. Een condoom vermindert het risico op overdracht, maar biedt geen volledige bescherming.

Hoe worden genitale wratten behandeld?

Als de dokter eenmaal de diagnose gesteld heeft, zijn er, naargelang het geval, verschillende behandelingen mogelijk:

 

  • geneesmiddelen die aangebracht worden op de wratten,
  • operatieve behandelingen (cryotherapie, elektrocoagulatie, lasertherapie, heelkunde),
  • behandelingen door immunoregulatie (geneesmiddelen die plaatselijk worden aangebracht om het immuunsysteem te stimuleren).

Een vaccin kan de meeste vormen van genitale wratten voorkomen, alsook bepaalde kankers die verband houden met het HPV. Jonge meisjes wordt aangeraden om zich te laten vaccineren vóór het eerste seksuele contact.


Humaan papillomavirus: Dit virus is verantwoordelijk voor een aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Er bestaan talloze verschillende types, die meer of minder ernstige gevolgen hebben, variërend van goedaardige letsels (zoals genitale wratten) tot kanker van de baarmoederhals.

Bronnen:

  • ‘Les condylomes’, Dermato-Info, http://dermato-info.fr/article/Les_condylomes
  • F. Bouscarat et al., Annales de Dermatologie et de Vénéréologie, Volume 133, Issues 8–9, Part 2, September 2006, p. 36
  • C. Quéreux, J.-P. Bory, O. Graesslin, ‘Condylomes génitaux’, Extraits des Mises à jour en Gynécologie Médicale, 2007
  • ‘HPV, wat is dat eigenlijk?’, Stichting tegen Kanker, http://www.kanker.be/hpv-en-kanker