Aandoeningen

Viscosupplementatie

Viscosupplementatie met hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een natuurlijke, lichaamseigen stof en is een belangrijk bestanddeel van het synoviale vocht dat het gewricht omgeeft. Het heeft vooral schokabsorberende en lubrifiërende eigenschappen. Deze vloeistof beschermt, voedt en smeert het kraakbeen zodat de gewrichten goed glijden tijdens beweging. Bij degeneratieve gewrichtsziekten zoals artrose is zowel de kwantiteit als de kwaliteit van dit lichaamseigen hyaluronzuur aangetast, met pijnlijke bewegingen en een soms ernstig verlies aan mobiliteit tot gevolg.

Een injectie in het gewricht met een oplossing op basis van natriumhyaluronaat versterkt de smerende en schokabsorberende eigenschappen van de synoviale vloeistof en vermindert de mechanische beperkingen van het gewricht.

Het inspuiten van hyaluronzuur zal de aanmaak van het lichaamseigen hyaluronzuur stimuleren.

Intra-articulaire injecties kunnen tijdelijk wat pijn veroorzaken, oedeem (zwelling) en/of een uitstorting (vochtophoping). Deze reacties verdwijnen doorgaans vanzelf na enkele dagen. Neem contact op met uw arts als de symptomen langer dan een week aanhouden, of wanneer andere bijwerkingen worden vastgesteld.

Sommige patiënten voelen het effect van hyaluronzuur al na de eerste injectie, bij anderen duurt het twee tot drie weken. Ze hebben beduidend minder pijn en bewegen wordt veel makkelijker. Dit effect houdt langer dan zes maanden tot zelfs ruim een jaar aan. Als de pijn en de stramheid geleidelijk terugkeren, kan er een nieuwe kuur injecties met hyaluronzuur toegepast worden.