Aandoeningen

Cholesterol

Cholesterol: de goede en de slechte

Cholesterol is onmisbaar voor ons lichaam. Te veel cholesterol kan dan weer hart- en vaataandoeningen veroorzaken.

Cholesterol is levensnoodzakelijk

Cholesterol is een vet, maar ook een bouwsteen van de celwand. Zonder cholesterol is er dus geen leven! Het gaat er dus niet om ‘nul cholesterol te hebben’, maar wel om de hoeveelheid cholesterol die in het bloed circuleert onder controle te houden. Er is trouwens niet één cholesterol, er bestaan twee grote categorieën:

  • de LDL*-cholesterol of zogenaamde slechte cholesterol,
  • de HDL**-cholesterol of zogenaamde goede cholesterol.

HDL- en LDL-cholesterol: wat is wat?

Cholesterol circuleert niet op zijn eentje in het bloed. De stof is gebonden aan eiwitten, de LDL- en HDL-eiwitten. Die staan in voor het transport. Deze eiwitten vervullen twee verschillende taken. j

  • Het LDL-eiwit voert de cholesterol naar de slagaderwanden waar die zich op afzet. Het stimuleert dus atherosclerose*** of aderverkalking. Daarom wordt LDL-cholesterol als heel schadelijk beschouwd.
  • Het HDL-eiwit staat in voor het transport van de cholesterol naar de lever en is gezond voor onze slagaders.

Cholesterol, het juiste evenwicht

De huidige norm voor het totale cholesterolgehalte bedraagt maximaal 190 mg/dl. Maar dit totale cholesterolgehalte is nooit zomaar de som van de goede en de slechte cholesterol. Het belangrijkste is dat het niveau van de slechte cholesterol (LDL) niet te hoog is. Het moet onder de 115 mg/dl zitten, bij mensen met een risico op hart- en vaataandoeningen (hartinfarct, cerebrovasculair accident enz.) moet dit soms nog lager zijn. Het niveau van de goede cholesterol moet dan weer hoog genoeg zijn (>40mg/dl).

Hoe kunt u uw cholesterol verminderen?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, levert de voeding maar een derde van de cholesterol die in uw bloed circuleert. De overige twee derde wordt aangemaakt door de lever. Met een specifiek voedingsdieet kunt u het bloedcholesterolniveau op lange termijn met 10 tot 15% omlaag krijgen. Als het nog meer naar beneden moet, zult u gebruik moeten maken van specifieke voedingssupplementen en/of cholesterolverlagende medicatie.

 

* LDL : low density lipoproteins : eiwitten met lage densiteit
** HDL : high density lipoproteins : eiwitten met hoge densiteit
*** Atherosclerose: afzetting van partikeltjes die in het bloed circuleren – met name cholesterol – op de binnenwand van de slagaders.