Aandoeningen

Angina pectoris of angor

Angina pectoris of angor is een pijn, meestal ter hoogte van de linkerborst , die wijst op hartlijden als gevolg van “een gebrek aan zuurstof”. Meestal is dit omdat de kransslagaders die de hartspier voeden, zich gedeeltelijk verstoppen omwille van een trage afzetting in de slagaders.

Angina pectoris is over ‘t algemeen een eerste cardiale verwittiging. Het is een ernstige ziekte die onderzocht moet worden, die meestal een medische behandeling op lange termijn vereist en het naleven van bepaalde regels van gezond leven.

Deze afzetting in de slagaders is het gevolg van het geleidelijk aan vastzetten ,vooral van vet op de binnenzijde van de wanden van de slagaders die uiteindelijk ook zal verstoppen.
De factoren die dit verschijnsel aanmoedigen zijn bekend. Te veel cholesterol (hypercholesterolemie), roken, overgewicht en lichamelijke inactiviteit zijn de grootste boosdoeners, men moet ook alcoholgebruik, diabetes en hypertensie aan deze lijst toevoegen.

Behandeling

Voor patiënten met chronische angina pectoris zijn – bij de meest gebruikte geneesmiddelen – de “nitraten” zeer nuttig voor de preventie en vermindering van de frequentie en de intensiteit van deze pijnlijke episodes.
Nitraten ontspannen de kransslagaders en aders van de algemene bloedsomloop. Wanneer er sprake is van versoepeling van deze aderen, gaat een kleinere hoeveelheid bloed terug naar het hart, en blijft een groter deel in de bredere aders. Dit vergemakkelijkt de werking van het hart. Wanneer er sprake is van versoepeling van de kransslagaders, is de bloedtoevoer naar de hartspier groter.