Aandoeningen

Huidaandoeningen

De huid is een van de belangrijkste organen van het lichaam in relatie tot het oppervlak en de massa: bij volwassenen is dit ongeveer 2 m2 voor 5 kg. Ze is samengesteld uit verschillende lagen van weefsel en speelt, onder andere, de beschermende rol van het lichaam.

De huid vormt een fysieke barrière die onderliggende weefsels en organen beschermt tegen externe agressies: ze is een effectieve barrière tegen micro-organismen. De huid voorkomt het verlies van lichaamsvocht, is een semi-permeabel membraan t.o.v. de externe vloeistoffen.
De huid is een bescherming tegen de zonnestralen, dankzij de pigmentatie.

Overmatige blootstelling aan de zon kan leiden tot de ontwikkeling van huidkankers. Er bestaan verschillende types van huidkankers, zoals basaalcelcarcinoom of actinische keratose.

Veel huidziekten worden veroorzaakt door besmettelijke ziekten (virale, bacteriële, schimmel ...). Anderen huidziekten, zoals eczeem bijvoorbeeld, raken gemakkelijk geïnfecteerd. Daarom is dikwijls een krachtig en doeltreffend antisepticum nodig om de ontwikkeling van virussen, bacteriën of schimmels op de huid te bestrijden.

De huid kan ook aangetast worden omwille van verschillende redenen : irritatie, allergische reacties, koud, brandwonden. Deze factoren vereisen het gebruik van een lokale verzachtende, anti-inflammatoire of kalmerende behandeling

Atopische dermatitis
Huidirritatie
Huidkanker