Aandoeningen

Atopische dermatitis

Wat is atopische dermatitis?

Atopische dermatitis, kortweg eczeem, is een veel voorkomende huidaandoening waarbij de huid rood is, schilfert en jeukt. Bij atopische dermatitis is het immuunsysteem van de huid overactief. Door deze verhoogde activiteit ontstaat een ontsteking die zorgt voor jeuk en roodheid.


Hoe herken je atopische dermatitis?

De diagnose wordt gesteld op grond van de aanwezige huidafwijkingen en jeukklachten. De huid is doorgaans rood, schilfert en jeukt. Bij atopische dermatitis zijn de klachten niet voortdurend aanwezig, maar ze doen zich voor als opflakkeringen. Wanneer de verschijnselen opflakkeren, verandert de huid sterk. Er verschijnen rode plekken en uw huid krijgt korstjes en scheidt soms vocht af. Tijdens een opflakkering jeukt de huid voortdurend en hevig.


Hoe voorkom je atopische dermatitis?

De oorzaak van atopische dermatitis kan niet worden weggenomen. Wel kan het contact met prikkelende stoffen worden vermeden. Daarnaast is het belangrijk om goed voor de huid te zorgen. Voorkom uitdroging door zo min mogelijk zeep te gebruiken en de huid regelmatig in te smeren met een vette zalf of een vochtinbrengende crème.


Hoe behandel je atopische dermatitis?

De huidige behandeling van atopische dermatitis bestaat uit een aantal onderdelen: instructie van omgaan met eczeem, het vermijden van uitlokkende factoren en een intensieve huidverzorging met onder meer vochtinbrengende en ontstekingsremmende middelen. De behandeling is afhankelijk van de ernst van atopische dermatitis.
Door het chronische karakter van atopische dermatitis is het van belang hierover goed contact te hebben met uw arts, dermatoloog of pediater.