Aandoeningen

Vaginale infecties: oorzaken en symptomen

De meeste vrouwen hebben minstens een keer in hun leven last van een vaginale infectie. Er bestaan echter verschillende soorten vaginale infecties.

Wat is een vaginale infectie?

Een vaginale infectie wordt gekenmerkt door ongewone leukorree, onaangename vaginale geurtjes en jeuk. Een vervelend branderig gevoel kan worden waargenomen tijdens het plassen of vrijen.

Waardoor wordt een vaginale infectie veroorzaakt?

Een vaginale infectie wordt meestal veroorzaakt door een schimmel of een bacterie: wanneer het vaginale milieu wordt verstoord (regelmatig vrijen, menstruatie enz.) kunnen deze kiemen zich gaan vermenigvuldigen. Trichomonas vaginalis is een seksueel overdraagbare parasiet die ook bepaalde vaginale infecties kan veroorzaken. Frequente vaginale droogte, in het bijzonder tijdens de menopauze, kan de groei stimuleren van bacteriën die vaginose veroorzaken.

Bacteriële vaginale infectie

Vaginose, een bacteriële vaginale infectie veroorzaakt door Gardnerella vaginalis, wordt gekenmerkt door overvloedige, melkachtige, slecht ruikende vaginale afscheiding. Jeuk is eerder zeldzaam bij deze besmetting.

Vaginale schimmel of candidiasis

Vaginale schimmel wordt veroorzaakt door de Candida albicans. Deze besmetting leidt tot ernstige vaginale jeuk en een dikke, witte afscheiding. Vaak gaan deze symptomen gepaard met een branderig gevoel bij het plassen of vrijen.

Parasitaire vaginale infectie of trichomonas

Trichomonas is een parasiet die overleeft in vochtige milieus: doekjes, badpakken, toiletbrillen …, en die meestal via seksueel contact wordt overgedragen. Symptomen van een besmetting met trichomonas zijn overvloedige, groene of geelachtige sterk ruikende vaginale afscheiding, jeuk en pijn en een branderig gevoel bij het plassen.

Hoe worden vaginale infecties behandeld?

  • Bacteriële vaginale infecties kunnen vanzelf weer verdwijnen maar herval komt vaak voor. Een behandeling met antibiotica, oraal of vaginaal, kan worden voorgeschreven.
  • Besmettingen met trichomonas worden behandeld met orale of lokale antibiotica bij zowel de besmette vrouw als haar partner.
  • Vaginale schimmels worden vooral lokaal behandeld met een zalf of met vaginale zetpillen met schimmeldodende werking.

 Praktische tips om vaginale infecties te vermijden

  • Draag geen strakke kledij die vocht en warmte bijhouden.
  • De intieme zone met zijn specifieke flora en pH (zuurtegraad) vertegenwoordigt een essentieel onderdeel van het vrouwelijk lichaam dat bijdraagt tot het persoonlijk welzijn van de vrouw. Daarom is het van essentieel belang deze intimiteit iedere dag te beschermen. Dit is mogelijk door gebruik te maken van aangepaste producten die met zachtheid het natuurlijk evenwicht van deze zone behouden en beschermen. Een goed product voor intieme hygiëne moet de natuurlijke hydratatie van de vulva, het lokale ecosysteem en de vaginale pH respecteren en de symptomen helpen te verbeteren bij irritatie of lokale droogte.
  • Veeg uw billen schoon van voor naar achter om te vermijden dat bacteriën uit het rectum in de vagina terechtkomen.

  

Leukorree: vaginale afscheiding, ook witte vloed genoemd

Bronnen: