Wratten zijn goedaardige, oppervlakkige gezwelletjes op de huid. Ze gaan vaak vanzelf weg, maar er bestaan behandelingen waarmee u ze sneller kwijtraakt.
Een wrat is een klein goedaardig uitgroeisel van de huid dat zich vormt na besmetting met bepaalde types van het humaan papillomavirus (HPV). Een op de drie kinderen in de basisschool zou er last van hebben, bij de volwassenen is dat amper 3,5% (1).
Wratten ontstaan meestal op de handen en de voetzolen, maar ze kunnen ook op andere lichaamszones verschijnen. Ze staan apart of in groepjes (mozaïekwratten).
Besmetting vermijden
Het risico op besmetting is beperkt. Toch kunnen wratten worden doorgegeven als een oppervlakkig huidletsel - een snijwond bijvoorbeeld - in contact komt met een wrat of een besmet oppervlak, vooral dan in vochtige omgevingen (zwembad, douches). Het virus kan zich door rechtstreeks contact ook verspreiden naar andere delen van het lichaam.
Hoe raakt u ze kwijt?
De meeste wratten verdwijnen spontaan: 50% gaat binnen het jaar weg, 65% binnen twee jaar (2).
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. De keuze hangt af van het soort wrat, de plaats waar ze zich bevindt en de leeftijd van de patiënt:
Cryotherapie: cryotherapie is een koudebehandeling waarbij de wrat met vloeibare stikstof wordt aangestipt en bevriest.
(1) Streit M. Verrues - tableaux cliniques et traitements. Forum Med Suisse, 2014 ; 14 (35) : 634-639.
(2) Streit M., Braathen L.R., Perroud H.M. Traitements des verrues. Forum Med Suisse, 2001. 34: 843-847.
Despontin K. Traitement actualisé des verrues cutanées. MG & Dermatologie. La Revue de la Médecine Générale n°299, januari 2013.