Question

Kan iedereen ano-genitale wratten krijgen?

Iedereen die seksueel actief is, kan ano-genitale wratten krijgen. Ano-genitale wratten maken geen onderscheid tussen homo- of heteroseksuele contacten. Net als voor andere seksueel overdraagbare aandoeningen stijgt het risico op besmetting met het aantal partners waarmee men betrekkingen heeft gehad.
De ano-genitale wratten verschijnen tussen 3 weken en 1 jaar na de besmetting. Het is dus best mogelijk dat mensen die al maandenlang geen seksueel contact meer hebben gehad, toch plots ano-genitale wratten blijken te hebben. Voor wratten van de baarmoederhals kan deze periode tussen besmetting en het verschijnen van de wratten nog langer zijn. Daardoor is het soms moeilijk om met zekerheid te weten wanneer en door wie men precies besmet werd.
De eigen immuunafweer zal het virus bekampen. Als de eigen afweer niet sterk genoeg is, zullen de virussen zich in gastheer of -vrouw vermenigvuldigen en ontstaan er wratjes. Bij negen mensen op tien is de immuunafweer sterk genoeg om de vermenigvuldiging van de virussen te verhinderen. Deze mensen krijgen geen wratten, maar het virus blijft wel in de huid aanwezig. Het is ook mogelijk dat de immuunafweer traag reageert. Dit verklaart waarom sommige mensen wratten krijgen, die na een tijdje spontaan genezen. De genezing duidt er op dat de immuunafweer de overhand heeft gehaald.